Składniki
· Żebra wieprzowe 1 kg
· 2,5 L wody gotowanej
· Peklosól 14 g.
· Ziele angielskie 5 ziarenek
· Pierz cały 10 ziaren
· świeży rozmaryn
· czosnek 2 ząbki
· pieprz ,BBQ suchy
· masło 50 g.
· musztarda Dijon 2 łyżki
· masło 50g
· masło szałwiowe 50 g.
· oliwa z oliwek
Instrukcja
· 1.Do wody dodajemy ziarna ziela angielskiego, pieprzu i dosypiemy peklosól.
Wszystko dobrze mieszamy i powinniśmy otrzymać solankę +/- 4 Be. Gęstość roztworu w stopniach Baumé.
· 2.Do solanki wkładamy żeberka i wstawiamy je do lodówki i zapominamy o naczyniu przez 5-6 dni.
Kontrolujemy solankę nie może być piany.
· 3.W moździerzu ucieramy i tworzymy suchą przyprawę BBQ .Według swojego upodobania.
· 4.Wyjmujemy żebra z solanki i płuczemy w czystej wodzie.
· 5.Osuszony żeberka nacieramy musztardą dijon i utartymi w moździerzu ziołami.Pakujemy do worka próżniowego.
· 6.Dołkadamy gałązkę rozmarynu ,kosteczkę masła i dolewamy oliwy z oliwek
· 7.Pakujemy w zgrzewarce próżniowej .
· 8.Cyrkulator sous-vide ustawiamy na 72°C i zadajemy czas 1440 min.
· 9. Żeberka wyjmujemy z worka próżniowego i oczyszczamy z przypraw, po czym osuszamy.
· 10.Po takiej obróbce uzyskaliśmy piękne, soczyste i różowe w środku wieprzowe żeberka.Niech Was nie zmyli różowy kolor żeberek na pewno są ugotowane, to dzięki peklowaniu mięsa uzyskaliśmy taki kolor.
Proszę nie mylić tych żeberek z żeberkami duszonymi w sosie ich mięso jest bardziej zwarte.
· 10.Rozgrzewamy piekarnik do 190°C i zapiekamy żebra przez 15 min .
· 11.Serwujemy z ulubionymi dodatkami frytki, purée lub ziemniaki pieczone
· 13.Wszytko doprawiamy solą wędzoną
· 14. Zasiadamy i się delektujemy z kieliszkiem ulubionego wina .