Peklowany schab z kością


Składniki

·         Schab z kością długą

·         2,5 L wody gotowanej

·         Peklosól 12 g.

·         Ziele angielskie 5 ziarenek

·         Pierz cały 10 ziaren

·         świeży rozmaryn

·         czosnek niedźwiedzi suszony 2 g

·         pieprz

·         masło 50 g.

·         tymianek suszony 2 g.

·         masło 50g

·         masło szałwiowe 50 g.

·         oliwa z oliwek

Instrukcje

·         1.Do wody dodajemy ziarna ziela angielskiego, pieprzu i dosypiemy peklosól. Wszystko dobrze                         mieszamy i powinniśmy otrzymać solankę +/- 4 Be. Gęstość roztworu w stopmiach Baumé.

·         2.Do solanki dodajemy schab wstawiamy do lodówki i zapominamy o naczyniu przez 3-4 dni.

·         3.W moździerzu ucieramy czosnek niedźwiedzi ,pieprz mielony, tymianek suszony.

·         4.Wyjmujemy schab z solanki i płuczemy w czystej wodzie.

·         5.Osuszony schab nacieramy utartymi w moździerzu ziołami i pakujemy do worka próżniowego.

·         6.Dołkadamy kosteczkę masła i dolewamy oliwy z oliwek

·         7.Pakujemy w zgrzewarce próżniowej .

·         8.Cyrkulator sous-vide ustawiamy na 62°C i zadajemy czas 120 min.

·         9. Schab wyjmujemy z worka próżniowego i oczyszczamy z przypraw, po czym osuszamy.

·         10.Po takiej obróbce uzyskaliśmy piękny soczysty i różowy kawał wieprzowiny. 

·         10.Rozgrzewamy grill lub patelnie grillową smażymy schab z obu stron po 3 min.

·         11.Serwujemy z masłem szałwiowym i ulubionymi dodatkami frytki, purée lub ziemniaki pieczone

·         13.Wszytko doprawiamy solą wędzoną

·         14. Zasiadamy i się delektujemy z kieliszkiem ulubionego wina .