Linguine z ostrygami

Składniki:

Ostrygi 12 szt. + woda z ostryg

Linguine 200 g

Cebula szalotka 2 szt. średnie

Czosnek 3 ząbki

Liść laurowy 1 szt. duża

¼ cytryny

Natka pietruszki około 2 łyżek stołowych

Papryczka pepperoni 1 sztuka nie bardzo ostra

Bób konserwowy  z puszki  8 łyżek stołowych

Wino białe 150 ml

Masło 100 g

Sól

Pieprz

 

PRZYGOTOWANIE
 

  • Otwieramy ostrygi i wyrzucamy je na sitko które umieszczamy nad naczyniem tak żeby wodę z ostryg zachować do sosu.  
  • Ugotować makaron w osolonej  wodzie według zaleceń na opakowaniu.
  • Do garnka wrzucamy 60 g masła rozpuszczamy i dodajemy posiekane szalotki i czosnek wszystko smażymy około 2-3 min po tym czasie dodajemy posiekaną papryczkę pepperoni  i smażymy jeszcze około 1min.
  • Zwracajmy uwagę na patelnię żeby nie przypalić szalotki i czosnku ponieważ danie będzie gorzkie. 
  • Na patelnie wlewamy wino białe, wyciskamy cytrynę i wrzucamy też wyciśniętą cytrynę, do wina dodajemy liść laurowy, wszystko gotujemy do momentu aż z wina odparuje alkohol i dodajemy bób marynowany, sól i pieprz do smaku.
  • Przed końcem gotowania makaronu do wina wlewamy wodę z ostryg i resztę zimnego masła tak aby powstała delikatna emulsja, wrzucamy ostrygi na 1 minutę przed dodaniem makaronu .
  • Ugotowany makaron dodajemy do sosu i na wszystko wysypujemy posiekaną natkę pietruszki, około 2 łyżek stołowych.
  • Mieszamy cały makaron tak aby wchłonął powstały sos .
  • Wszystko rozdzielamy na dwa talerze.
  • Buon appetit !!!