Składniki:
Ostrygi 12 szt. + woda z ostryg
Linguine 200 g
Cebula szalotka 2 szt. średnie
Czosnek 3 ząbki
Liść laurowy 1 szt. duża
¼ cytryny
Natka pietruszki około 2 łyżek stołowych
Papryczka pepperoni 1 sztuka nie bardzo ostra
Bób konserwowy z puszki 8 łyżek stołowych
Wino białe 150 ml
Masło 100 g
Sól
Pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Otwieramy ostrygi i wyrzucamy je na sitko które umieszczamy nad naczyniem tak żeby wodę z ostryg zachować do sosu.
- Ugotować makaron w osolonej wodzie według zaleceń na opakowaniu.
- Do garnka wrzucamy 60 g masła rozpuszczamy i dodajemy posiekane szalotki i czosnek wszystko smażymy około 2-3 min po tym czasie dodajemy posiekaną papryczkę pepperoni i smażymy jeszcze około 1min.
- Zwracajmy uwagę na patelnię żeby nie przypalić szalotki i czosnku ponieważ danie będzie gorzkie.
- Na patelnie wlewamy wino białe, wyciskamy cytrynę i wrzucamy też wyciśniętą cytrynę, do wina dodajemy liść laurowy, wszystko gotujemy do momentu aż z wina odparuje alkohol i dodajemy bób marynowany, sól i pieprz do smaku.
- Przed końcem gotowania makaronu do wina wlewamy wodę z ostryg i resztę zimnego masła tak aby powstała delikatna emulsja, wrzucamy ostrygi na 1 minutę przed dodaniem makaronu .
- Ugotowany makaron dodajemy do sosu i na wszystko wysypujemy posiekaną natkę pietruszki, około 2 łyżek stołowych.
- Mieszamy cały makaron tak aby wchłonął powstały sos .
- Wszystko rozdzielamy na dwa talerze.
- Buon appetit !!!